Начало / Бизнес / Новини / Това ли е краят на Baselworld?

Това ли е краят на Baselworld?

Rolex, Patek Philippe, Chanel, Chopard и Tudor обявиха, че напускат Baselworld, за да създадат ново изложение за часовници в Женева с Fondation de la Haute Horlogerie. Изложението ще се проведе в началото на април 2021 г. в Palexpo, Женева. Предстои една интересна година, пълна с нови замисли и идеи.

Недоволството на изложителите е предизвикано от начина по който са се отнесли от организационния комитет и хотелите в Базел, във връзка с връщането на плащанията, след като изложението бе отложено от 3-ти април тази година за 28 януари – 2 февруари 2021.

Ето дословното предложение на Baselworld към изложителите: „В тази предизвикателна среда, Baselworld е наясно с рисковете за всички изложители и поема значителна част от разходите, породени от отлагането на изложението, предлагайки да пренесе 85% от таксите за Baselworld 2020 за Baselworld 2021 (останалите 15% ще служат за частично компенсиране на вече натрупаните разходи до тук). При необходимост, изложителите могат да поискат възстановяване на парите, в размер на до 30% от таксите, като само 40% ще се пренасят към Baselworld 2021.“

Очевидно, големите играчи от луксозната часовникарска индустрия им е писнало и в 14:00 ч. във вторник, 14 април, Rolex изпрати съобщение до пресата, в което обяви следното: „Rolex, Patek Philippe, Chanel, Chopard и Tudor напускат Baselworld, за да създадат ново търговско изложение за часовници в Женева заедно с Fondation de la Haute Horlogerie. Шоуто ще се проведе в началото на април 2021 г. в Palexpo, по същото време като Watches & Wonders.

Това прекъсване на отношенията е в следствие няколко едностранни решения, взети без консултация от ръководството на Baselworld, включително отлагането на изложението до януари 2021 г., както и неспособността му да отговори на нуждите и очакванията на марките.

Новото изложение, което ще бъде свързано с Watches & Wonders, организирано от Fondation de la Haute Horlogerie, ще се проведе в Palexpo. Целта е, да предложим на партньорските марки възможно най-добрата професионална търговска и рекламна платформа, прилагайки споделена визия за успешно справяне с бъдещите предизвикателства в часовникарската индустрия.

Освен това, то ще даде решаващо значение на експертните познания и иновациите в сектора, както в Швейцария, така и в международен план.

Могат да се добавят и други марки съгласно условия, които все още не са уточнени. Това ново събитие ще бъде насочено предимно към търговци на дребно, пресата и VIP клиенти.“

Големият въпрос сега е: Ще оцелее ли Baselworld без пет или повече от основните лидери в индустрията? Ръководството на най-реномираното световно изложение за часовници, ще има около година за преговори и справяне с кризата.

Baselworld означава 80 000 посетители, включително хиляди търговци на дребно, крайни клиенти, журналисти и ентусиасти. поради това, че часовникарските брандове няма да могат да посрещнат физически всички свои партньори през тази година, отлагането на шоуто насърчи екипа на Baselworld да продължи по-нататъшната си стратегия за дигитализиране на общността, за да стане активна през цялата година. Новата дигитална глобална платформа трябва да стартира онлайн преди лятото.

Check Also

Идва новият PlayStation 5

Изминаха 7-години от представянето на PlayStation 4, който се наложи като най-продавана игрова конзола в …

Новата S-класа на Мерцедес взеимства идеи от Tesla

В последната седмица мрежата се изпълни със шпионски снимки на новата S-класа на Мерцедес и …