Начало / Лайфстайл / Храна, напитки и тютюн / Луксозни храни полезни за здравето

Луксозни храни полезни за здравето

Въпреки, че луксозните храни идват със съответстващата им цена, има някои деликатеси, които предлагат и много ползи за здравето. Не подминавайте тяхната стойност, само защото смятате, че декадентството върви ръка за ръка с калориите. Погледнете тези храни и здравословния ефект, който те имат, за да ви поддържат в отлична кондиция през цялата година.

Суши

Да започнем с по-достъпния лукс. Сушито е важна част от Японската култура и хранителни нрави и през последните десетилетия, целият свят започна да следва това кредо. Сушито е пълно с omega-3 мазнини и рибни масла, които са незаменими мазнини в тялото на човека и допринасят за намаляване на нивата на холестерол, борят се със сърдечно-съдовите заболявания и намаляват кръвното налягане.

Тялото не произвежда тези незаменими мазнини по естествен път. За това, може да грабнете пръчиците и да се насладите на сашими, миди сервирани самостоятелно, риба с бял ориз, хосомаки или урамаки хапки с пълнеж от морски деликатеси, краставици, авокадо, сирене Филаделфия, в комбинация със соев сос и уасаби, които могат да дадат необходимия тласък на вашето здраве.

Има и още ползи – протеинът, маслата, незаменимите мазнини и антиоксидантите подобряват нивата на концентрация и подкрепят функциите на мозъка, стабилизират настроението, забързват мускулното възстановяване и подхранват имунната ви система.

Черен хайвер от белуга

Сушито определено е в края на бюджетните луксозни храни, ако го ставним с черния хайвер от белуга, който може да струва хиляди за килограм. Хайверът е храна за мазане, приготвена от солени сушени рибни яйца и предлага редица ползи за здравето.

Американската сърдечно-съдова асоциация казва, че само един грам хайвер на ден може да подобри здравето на сърцето, като намали шансовете за образуване на съсиреци, защитава артериите и предпазва от появата на инфаркти и инсулти. Една една чаена лъжичка хайвер съдържа достатъчно селен – минерал, който се комбинира с витамин Е, присъстващ в организма за защита на кръвните клетки, подпомагане на растежа на клетките и подпомагане на имунната система. Освен това, е пълна и с витамин В12 и се казва, че повдига настроението и дори контролира импотентността.

Говеждо Кобе

Искате ли още повече omega-3? Японското говеждо Кобе е още една храна, която може да намали ниват ана холестерол и кръвното налягане. Повечето телешки меса го могат, но това което прави Кобе толкова специално е постигнатия баланс между омега-3 и не чак толкова полезните омега-6 мазнини.

Този уникален баланс може да понижи нивата на триглицеридите, вид мазнини, съхранявани в кръвните клетки и да подобри цялостното здраве на сърцето. Междувременно се казва, че японските пържоли Wagyu от Таджима помагат при множество здравословни проблеми като диабет, астма и възпалителни заболявания на червата.

Подобно на хайвера, говеждото Кобе не е евтино и ще трябва да похарчите около 550 лева за килограм месо. Той е постигнал репутацията си на краля на червените меса, чрез производствения си процес, който включва отглеждане на добитък според строги традиции.

Истинското телешко „Кобе“, произвеждано само в региона около град Кобе в японската префектура Хиого. Всяка година, след строг качествен контрол, само 3000-4000 глави едър рогат добитък се определят като подходящи за този тип телешко и това е цялото общо световно производство на истинско телешко „Кобе“.

Около 90% от него остава в Япония, а от оставащите 300-400 животни, основните количества отиват в Макао, Хонконг и Сингапур. След разфасоването, обикновено има под 1300 тона, често много по-малко от това количество, телешко „Кобе“ остава за целия свят.

Ако поставим тази информация в перспектива, така желаното месо е толкова малко, че асоциацията за телешко „Кобе“ в Япония лицензира отделни ресторанти или хотели да купуват и поднасят месото им и поддържа глобален списък онлайн.

Шафран

Подправките също могат да бъдат луксозни и няма друга, която може да се сравн с шафрана. Тази подправка е най-скъпата в света (втора е ванилията) и струва около и над £4,000 на паунд. В България, може да се намери в био магазини Зоя, на цена от 17.65 лв. за половин грам или 3530 лв. за 100 грама. Високата цена идва от интензивния ръчен труд, който значително вдига цената на производството.

Шафранът произлиза от Гърция и идва със значителни ползи за здравето. Той е богат на растителни съединения с антиоксиданти, включително кроцин и каемпферол, чиито свойства са да се борят с отровите, които се опитват да атакуват кръвните ви клетки. Смята се, че кроцеинът, пигмент, който придава на тази подправка червения си цвят, защитава мозъчните клетки и помага на хората да отслабнат, ограничавайки желанието за похапване.

Изследванията показват, че шафранът може да понижи нивата на кръвната захар, да помогне на страдащите от Алцхаймер, като подобри паметта и подобри зрението. Шафранът е получил репутацията си, както от цената, така и от способността си да трансформира едно ястие от само „вкусно“ до „великолепно“.

Най-доброто от останалото

Омарът е друга скъпа храна, която се намира в горната част на списъците за хранителни мечти на много хора и има защо. Освен, че предлага невероятен вкус, това голямо морско ракообразно също е основен източник на мед и селен и в по-малка степен В12, витамин Е и омега-3.

И накрая, друг рядък японски деликатес, гъбите matsutake са чудесен източник на разнообразни минерали, витамини и протеини, но очаквайте да платите до около 2000 паунда на килограм, за най-високия клас на тази група гъби.

Check Also

Този умен грил може да готви и предлага рецепти

Лятото наближава с бързи темпове, а с него идва и сезонът на барбекюто. Ако искате …

Kusmi Tea: ексклузивни вкусове и аромати от векове

Не са много марките, които могат да се похвалят с такава интересна и наситена със …