Начало / Авто-мото, авиация и яхти / Яхти / NEMO – подводни преживявания за милион долара

NEMO – подводни преживявания за милион долара

През последното десетилетие, персоналните подводници създадоха собствена пазарна ниша сред собствениците-авантюристи на луксозни яхти от висок клас. Понякога, освен стандартните екстри като климатици, тъчскрийн екрани, джетове, хеликоптерни площадки, яхтите се оборудват и със собствена подводница за изследване на морските дълбини или заснемане на подводни видеа.

Разбира се, трябва доста голяма лодка, за да събере цяла подводница на борда си, освен ако подводницата не се казва Nemo.

Нидерландският производител на подводни апарати U-Boat Worx решава това предизвикателство, чрез представянето на новата си двуместна лека подводница Nemo. Теглото на апарата е само 2500 кг., а размера от 280 х 235 см го прави по-малък от два джета. Nemo може да бъде транспортирана върху автомобилно ремарке до спускането ѝ във вода или лесно да намери място сред другите средства за морско забавление на яхтата ви.

Това е единствената в света подводница, за лична употреба, в серийно производство, което означава, че не се налага да чакате месеци или години, докато ви построят нова по поръчка. Серийното производство и пазарното търсене са позволили стартовата цена на апарата да бъде сведена до 1 милион долара, като в нея има включно всичкото необходимо оборудване, а за по-претенциозните клиенти са налични различни подобрения срещу допълнително заплащане.

Въпреки че е компактна подводница, тя е комфортна и достатъчно широка за двама, а изпълнението ѝ и техническите ѝ характеристики са изключително впечатляващи.

Скоростта под вода е 3 възела (5,5 км / ч) и може да се гмурка на дълбочина до 100 метра. Батерията на подводницата е разчетена за 8 часа автономна работа под вода. Апаратът се управлява чрез така наречения Manta контролер, с вградени интелигентни функции за подпомагане на оператора, като „автонасочване“ и „автоматична дълбочина“.

За да може да управлявате безопасно творението им, от U-Boat Worx осигуряват 12-дневен курс на обучение в тяхната база. След курса собственикът става сертифициран подводен оператор.

Операторът и спътникът му са в прозрачна капсула, даваща пълна видимост в почти всички посоки – напред, нагоре, наляво, надясно и надолу. Освен това в капсулата има безжична комуникационна система, вътрешно осветление, външни прожектори и модерна навигация за изследване на океанските дълбочини. Нищо от морската флора и фауна, няма да остане скрито от погледа ви и ще можете без усилие да се насладите на красотата на подводния свят.

Не зная дали можете да си представите, какво е да изкараш часове в разглеждане коралите на големия бариерен риф, или да плуваш сред пасаж от риби или какви подводни кадри биха могли да бъдат заснети, но едно е сигурно – приятелите и собственикът на този апарат ще се насладят на подводни преживявания за милион долара.

Check Also

Solo най-екологичната 236-футова супер яхта

Луксозният плаващ мини-дворец е завършен и пуснат на вода през 2018 г. от италианската корабостроителница …

Mercedes-AMG & Cigarette Racing с чудовищна лодка

През февруари 2020-та, на Miami Boat Show, Mercedes-AMG и Cigarette Racing представиха нова моторница, плод …