Начало / Бизнес / Новини / Идва новият PlayStation 5

Идва новият PlayStation 5

Изминаха 7-години от представянето на PlayStation 4, който се наложи като най-продавана игрова конзола в света, преди от Sony да представят новият модел PlayStation 5. Датата на официалното пускане в продажба и цената, все още не са обявени.

Това което знаем е, че ще се предлагат две версии – PlayStation 5 и PlayStation 5 Digital. Новият семпъл, но стилен дизайн и на двете разновидности ще е почти еднакъв – черно ядро обвито с извити бели стени, като разликата ще е в това, че дигиталната версия няма да има Blue-ray плейър, а цялото съдържание ще може да се поръчва и сваля дигитално от Интернет.

С този ход от компанията се насочват към бъдещето, като ще се дадат нови възможности, както на геймърите, така и на разработчиците на игри да пускат ъпдейти или да преминават към по-нова версия на играта срещу заплащане, ще могат да се развият и допълнителни услуги, а игрите да преминат в режим Game As Service.

За да отговорят на предизвикателствата и изискванията на следващото десетилетие конзолата работи с 8-ядрен процесор AMD Zen 2 с варираща честота до 3,5GHz, а за висококачествената картина от Sony са разработили специален графичен процесор AMD RDNA 2. Бързия достъп до данните е поверен на 825GB SSD хард диск, а оперативната памет е качена до 16GB.

С такива параметри и най-тежките игри ще се зареждат изключително бързо. Този хардуер ще осигури 10.28 терафлопа изчислителна мощ, което ще позволи на PlayStation 5 да работи с 8K видео, а при 4К видео ще се постига 120Hz опресняване на картината. Залага се на детайлни подобрения в 3D звука, картината и по-добър контрол върху игрите.

Конзолата ще предложи и ново поколение контролери под името DualSense, с малко по обемиста форма, адаптивни бутони, сензор за движение, USB, вградени в джойстика микрофон и говорител, познатата вибрация и др.

Към аксесоарите са добавени безжични слушалки, HD камера, за развиващите се игри с виртуална реалност и дистанционно за управление на приложенията.

На представянето, от Sony обявиха и 20 игри за PlayStation5 сред които Spider-man, Horizon, Forbidden West, Resident evil 8 и Grand Turismo 7. Някои от игрите за PlayStation 4 също ще се поддържат и от новата конзола.

Check Also

Новата S-класа на Мерцедес взеимства идеи от Tesla

В последната седмица мрежата се изпълни със шпионски снимки на новата S-класа на Мерцедес и …

Китай строи стадион за над 100000 зрители с формата на лотус

На 16 април, китайският строителен гигант Evergrande Group започна строителството на един от най-големите футболни …